Σχετικά με την Κύπρο

Σχετικά με την Κύπρο

Η Κύπρος κατατάσσεται 31η στον κόσμο από 187 χώρες, σύμφωνα με την Έκθεση Ανθρώπινης Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκε από τον ΟΗΕ το 2011, με την τιμή του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI) να είναι 0.840.

Όντας το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, η Κύπρος είναι γνωστή ως το σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας. Βρίσκεται στην ανατολική γωνιά της Μεσογείου και έχει στενούς δεσμούς με τις πολυσύχναστες γραμμές του αέρα και της ναυτιλίας που συνδέουν την Ευρώπη με τις αραβικές χώρες και την Άπω Ανατολή, γεγονός που καθιστά το νησί ένα τέλειο και ιδανικό μέρος για όλες τις επιχειρήσεις στην περιοχή.

Την 1η Μαΐου 2004 η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η πολύτιμη συμφωνία επέτρεψε στο νησί να γίνει ένα σημαντικό κλειδί στην ανατολική Μεσόγειο και βοήθησε να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.

 

Γεωγραφία

Τοποθεσία:  Ανατολικό τμήμα της Μεσογείου μεταξύ της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.
Έκταση: 9,250 τετραγωνικά μέτρα.
Ακτογραμμή: 648 χιλιόμετρα.
Κλίμα: Ζεστό, ξηρό καλοκαίρι και δροσερό χειμώνα.
Έδαφος:  Κεντρική πεδιάδα που περιβάλλεται με βουνά προς το βορρά και το νότο, διάσπαρτες μεγάλες πεδιάδες κατά μήκος της νότιας ακτής.
Ζώνη ώρας: GMT +2.

 

Οικονομία

ΑΕΠ (κατά κεφαλήν): $29,400 (2011).
ΑΕΠ (πραγματικό ποσοστό ανάπτυξης): 0.5% (2011).
Εργατικό Δυναμικό:   414,000 (2011).
Ανεργία: 7.6% (2011).
Νόμισμα: Ευρώ (€).

 

Πληθυσμός

Πληθυσμός: 839.000 (Απογραφή 2011).
Εθνικές Ομάδες:  Ελληνοκύπριοι: 60% -  Τουρκοκύπριοι: 24% - Άλλοι: 16% (Απογραφή 2011).
Θρησκεία: Έλληνες Ορθόδοξοι: 78% - Μουσουλμάνοι 18% - Άλλοι (συμπεριλαμβανομένων των Μαρωνιτών και Αρμενίων- Αποστολική): 4%. 
Γλώσσα: Ελληνικά και Τουρκικά (Αγγλικά ομιλούνται ευρέως).


Κυβέρνηση

Κυβέρνηση: Προεδρική Δημοκρατία.
Όνομα της χώρας: Κυπριακή Δημοκρατία 
Πρωτεύουσα: Λευκωσία.
Διοικητική     Διαίρεση: Έξι επαρχίες: Αμμόχωστος, Κερύνεια, Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία και Πάφος. (Παρακαλώ σημειώστε: Υπό τουρκική κατοχή βρίσκεται η Κερύνεια, το μεγαλύτερο μέρος της Αμμοχώστου και ένα μικρό τμήμα της Λευκωσίας).
Πολιτική Κατάσταση: Η Κύπρος είναι μια Προεδρική Δημοκρατία, με Πρόεδρο ο οποίος είναι επικεφαλής του κράτους και της κυβέρνησης και εκλέγεται για  πενταετή θητεία. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση ενώ η νομοθετική εξουσία από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και τώρα κατέχει περίπου το 40% του νησιού. Η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ την 1η Μαΐου 2004.
© 2018 H&P Accountants. All Rights Reserved